Dési Géza festő váratlan látogatója, az automobilon érkező hölgy bohém életvitelével felpezsdíti nemcsak a Lógody-utca egyhangú napjait, hanem a haldokló ifjú, Jung Kálmán hátralevő életének is meghatározó szereplőjévé válik.

Alice már az első pillanatban is, amikor meglátja a kertben fekvő fiút, mély empátiával viseltetet iránta, ami csak tovább fokozódik, mikor közelebbi kapcsolatba kerül vele. Jung Kálmán Tisztában van halálos kórjával, és már sikerült is elfogadnia az elmúlás gondolatát. A legyengültségtől és a betegségtől már nem igen tud beszélni, inkább csak szemével kommunikál és olykor egy-egy alig hallható félmondattal. A nőt is a fiú lázas, bágyadt tekintete ejti rabul, teljesen beleég emlékezetébe. 

Valami különös oknál fogva vagy csupán túlzott szociális érzékenysége miatt nagy gondot fordít Jung Kálmán ápolására és szórakoztatásásra (szinte naponta meglátogatja, történeteket mesél neki, és kényelmes, tiszta ágyneműt is biztosít a fiúnak). Ez a fajta gondoskodás átható emóciókat vált ki a haldokló fiúból. A nő visszaadja életkedvét és a hamis reményeket táplál belé, miszerint van esélye a gyógyulásra, amit ő feltétel nélkül el is hisz neki.  Vágyak töltik el újra (szeretne az automobilon kocsikázni), és Alice felé is szoros kötődés alakul ki benne, az élteti, hogy láthatja őt újra.

Talán ennek a nem mindennapi kapcsolatnak, ami kialakul közöttük a lényege, hogy Jung Kálmán életében még utoljára részesülhessen a szerelemben. A halálán van, de ez az érzelem értelmet adhat létének. Bár fájdalmas ajándék a sorstól, mert élete végével le kell mondania róla, mégis szebbé teheti utolsó napjait, ami Alice számára is fontos, akinek leghőbb vágya átélni az elsöprő erejű, lángoló, őszinte szerelmet. Igaz, nem viszonzott formában tapasztalja meg ezt az élményt, de egy olyan rajongó szeretetet kap a fiútól, amit soha senkitől addig.

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkomp.blog.hu/api/trackback/id/tr645488425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása