Sós túrógombóc

2013.06.14. 22:32

A történetet olvasva az a gondolat kínzott, miért Túrógombóc a cím és miről is szól valójában ez a történet. Aztán Marulinka néne betoppanása rávilágított a megoldásra: minden butaság.

Az egész mű egy szépen megkomponált zagyvaság, amiben megismerünk egy féltucat értelmiségit és egy önmagát túl komolyan vevő riportert, valamint a cinikus technikust és egy lányt, aki elméletben segíti. A gyakorlatban azonban Évaként csak gondot és bajt okoz évődő csínyével, amikor bejátssza a technikus gúnyos kommentárjait.

Meglepő, hogy a magas intellektusú emberek mennyire össze vannak zavarodva a kérdés hallatán, miszerint is mi a butaság. Sőt, a bölcsész, Tárkonyos Bálint, a klasszikus filológia professzora, egyenesen megrémül a kérdés hallatán. Amire minden oka megvan, hiszen elismerték, a butaság irányítható, sőt idomítható is. Akármikor megvadíthatja a tömegeket és ez ellen senki nem tehet semmit.

Véleményem szerint ez a rövid mű egy éleslátó szerzőt takar, aki tökéletesen megérti a korunkat behálózó hülyeséget, ami azonban nem szervi eredetű – ezt az Idegorvos is megerősíti.

Ettől az értelmiség egy része retteg, hiszen nem érti, nem is értheti. „Aki tudja, hogy buta, nem az.” Így meg sem magyarázhatja, az ember pedig a kezdetek óta retteg mindentől, amire nem találj meg a számára megfelelő választ. (Ez pedig néhány esetben akár különbözhet is az igazságtól.)

A másik része nem féli, csak unott értetlenséggel veszi tudomásul, hogy igen, létezik, ez van. Sok olyan féreg is él a földön, aminek semmi haszna, a Föld mégsem veti ki őket magából. Megválaszolni azonban ez a rész sem tudja a nagybetűs rejtélyt, micsoda a butaság valójában.

Az író azt a réteget képviseli, aki felháborodik és vérig sértődik a butaságtól, hiszen felfoghatatlannak és arcátlanságnak tartja. Talán tagadja is a butaság létezését, mivel ezt csak rossz kifogásnak tartja a morál nélkülözésére.

Egyikőjük a válaszadás hiányát azzal magyarázza, ő maguk is csak ostobaságot tudnának fecsegni, ami pedig nem vezetne sehová. Talán ez lehet a mű üzenete. Tehát ne akarjuk mindenben az értelmet keresni, mert meglehet, vizsgálódásunk tárgya teljes mértékben mentes a keresett dologtól.   

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkomp.blog.hu/api/trackback/id/tr145362014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása