A Lógody utca lakói

2013.08.30. 16:13

Balázs Béla Történet a Lógody-utcáról a tavaszról, a halálról, és a messzeségről című novellája egy átlagos, budai családot mutat be. Egy nem átlagos májussal.

Miért is lett volna átlagos? Egy váratlan látogató jelent meg egyik napról a másikra az életükben, valamint egy családtag, Jung Kálmán, lassan haldoklott. Érdekes volt látni, hogy a többség mennyire érdektelen a fiú halálával. Elkönyvelték, hogy „úgyis meg fog halni” – ettől függetlenül a közvetlen családjának természetesen hatalmas fájdalmat jelentett. Ez számomra azért volt furcsa, mert manapság az emberek inkább hitegetik magukat, hogy „minden rendbe fog jönni”. Amiből szerintem ritkán lesz bármi jó. Hiszen a halál mindenképpen eljön. Ha elhessegetjük a gondolatát, nem tesszük elkerülhetővé, csak nagyobb mértékben fog fájni, mikor eljön. Elvégre, ha letagadjuk magunk előtt, azzal nem szüntethetünk meg semmit. Attól, hogy Kálmán még fiatal nem jelenti azt, hogy nem érheti el a vég. Ezt elfogadták, még ha nem is tudták teljesen feldolgozni.

Alice azonban felkavarta az állóvizet, ezzel kiszakítva a lakókat a napok szürkeségéből. A helybéliek hercegnőnek nézték ezt a nem átlagos művészlelket. Természetes eleganciája, kedvessége elbűvölt mindenkit. Beleértve a haldoklót is. A hiú remény, mint említettem ritkán eredményez bármi jót. Ebben a történetben viszont ez történt. A fiú, aki már lemondott az életről, újra vágyódni kezdett. Mindössze azért, mert szeretett valakit, így az élete értelmet nyert. S ehhez elég volt egy nő, aki bíztatta arra, hogy ne adja fel, nem sajnálta le, nem sírt mellette. Megmutatta, hogy milyen a világ. Az, ami a kerten túl van. A fiú jobban lett, mutatva élni akarását, és lelki erejét. Sajnos azonban Alice távozásával ezt az erőt is magával vitte.

A felső osztályba tartozó művésznő nem nézte le a szegényebbeket, érdekelte a mindennapi életük. Nem bánta, hogy kanalazni kell a teát és szívesen csatlakozott a suszterhez néhány szög beütéséig. Azonban még látszott, hogy még nem nőtt fel teljesen. Például, amikor Géza figyelmeztetése ellenére (hogy Lenke nem vadállat) elengedték az állatot a vadonban. Ezzel nagy valószínűséggel halálra ítélték a libát, aki az emberekre volt szorulva, hiszen nem tudott magáról gondoskodni. Alice azonban kétség kívül jót akart, csak rossz módszert választott.

Géza egy olyan festő, aki máshogy szemléli a világot (például, a városokat színekhez hasonlítja), mégis közelebb áll a hétköznapi emberekhez, mint egy átlagos művészlélek. Tisztában van azzal, hogy Alicenek inkább csak a távozása után kéne pénzt adnia, és hogy Lenkének nem a vadonban van a helye. Ő köti össze Alicet és a „közembereket”, ezzel együtt a két világ közti szerepet is betölti. Mivel mindkettőt ismeri.

Jó lett volna többet megtudni a sváb napszámosról és feleségéről. Habár ifjú házasok voltak olyan nyugalmat és békességet sugároztak, amit inkább az öregebbektől várnék el.

Érdekes volt látni, hogy a halál nem ősszel vagy a télen történt. A tavasz ritkán jár együtt a halállal. Ebben a történetben azonban nem érződött összeférhetetlennek. Hiszen a tavasz a szerelem, megújulás és újjászületés szimbóluma. Kálmán megismerte a szerelmet halála előtt, így - ha csak rövid időre is – másképpen látta a világot. Boldog volt, hogy volt miért küzdeni, még egyszer felkelni. Biztos vagyok abban, hogy nyugodtan és békésen halt meg. Mert volt valaki, aki Őt, nem pedig a betegségét látta.

A történet első ránézésre ugyanazzal végződik, amivel elkezdődött. Ugyanaz a képsor, de a szereplők megváltoztak. Az ifjabb Novoszád Ferenc nem nevetett a mondandója után, és nem akart felmenni a kocsmába. Géza is búcsúzkodott. A májusnak vége volt, de ezúttal nem mondott semmilyen mély gondolatot. Csak kissé rezignáltan megállapította. Szerintem Kálmán közelgő halála nyomasztotta őket, mert Alice bennük is megváltoztatott valamit. Már ők is az életet látták benne, nem az elmúlást.  

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkomp.blog.hu/api/trackback/id/tr535485003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása