Halottnak a csók

2013.08.11. 13:32

A szerelem mindent legyőz - emlegetik közhelyként. De amikor a haldokló elfelejti, hogy bele fog halni a betegségbe, és egyre csak a következő napot várja, hogy láthasson egy lányt, bizonyíthatja a fenti állítás valóságalapját.

 
Balázs Béla novellája, a Történet a Lógody-utcáról, a tavaszról, a halálról, és a messzeségről a címével ellentétben a szerelem témáját helyezi a középpontba. Egy festő, Géza egy tehetős nőt visz a szobájába, amit egy szegény családtól bérel. A sztereotípiákkal ellentétben az asszony nem nézi le a putriban élő családot, kedves leereszkedéssel tekint rájuk, és ahol tud, segít nekik. El se tudnánk képzelni, hogy a Párizshoz és a csillogáshoz szokott nő mit szépet tud felfedezni egy poros udvarban és az omladozó falakban, de ez is csak azt bizonyítja, hogy igazi művészlélekkel van dolgunk. A gazdag örökösnő nem hiába kapja a hercegnő nevet, hiszen finom eleganciája nemes lelket rejt. Ez legjobban akkor bizonyosodik be, amikor a suszter Novoszád bácsinak segít szögeket verni a cipőtalpba, majd haza is visz párat emlékbe.
 
Ki figyelmét ne fogná meg egy ilyen rejtélyes hercegnő kedvessége? Jung Kálmán, a háziak beteg fiúcskája is hamar felfigyelt a tündéri jelenségre, hiszen a hölgy eleinte csak a hogyléte felől érdeklődött, majd oda is ült az ágya mellé, később pedig történeteket mesélt az ifjú haldoklónak. Eleinte a fiú csak legyintett, hogy úgy is meg fog halni, de később, minél több időt töltött vele Alice, már arról álmodozott, hogy ha meggyógyul, ő is elmehet kocsikázni. Minden nap arra az oldalára fordult, ahonnan belátja az utat, hogy minél hamarabb értesüljön a hölgy megérkezéséről. Szerelmes lett. És ez a szerelem éltette tovább. Az ő szájából nem lett volna üres közhely, hogy "te vagy az életem", "miattad élek", "te vagy minden kincsem", hiszen valóban Alice jelenléte adott értelmet annak, hogy még lélegzik.  Az orvos szerint menthetetlen volt az állapota, ő azonban küzdött. A hercegnő csodát tett.
 
De semmisem tarthat örökké, ezt jól tudta a festő is. Géza óvva intette a lányt, hogy ha elhagyja a házat, vele együtt Kálmán is elhagyja az élők sorát. És így is történt, amikor Alice elutazott, rá négy napra meghalt Kálmán is. De boldogan. Élete utolsó hetében még megtalálta a szerelem, pont abban a stádiumban, amikor a legerősebben lobog a tűz. 
 
A novella hűen jellemezte a szerelem erejét, ahogyan egy félig haldokló állapota is javul, ha van kiért felülni az ágyban. Csodálatos, ahogyan egy ember ekkora nyomot hagy a másikban, csupán azzal, hogy törődik vele. Azt is szépen kifejezi a mű, hogy sosem szabad feladni a reményt a szerelemben, hiszen a véletlen még a halálos ágyunkon is mellénkrendelhet valakit, aki felrobbanthatja bennünk a lángot.

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkomp.blog.hu/api/trackback/id/tr925456023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása