A mű látszólag állatokról szól, akik elűzik a Major tulajdonosát, de aki otthon van a történelemben, annak feltűnhet egy-két dolog. Orwell a művet a II. világháború idején írta, de csak később jelentethették meg, hiszen Anglia akkor szövetségesét sértette volna. Tehát a Szovjetunióról van szó.Én személy szerint Hógolyó elűzetésénél vettem észre, hogy a történet hasonlít valamire, de csak később jöttem rá, hogy mi is ez a valami.Aztán amikor a mű végén megláttam a dátumot (1943. november-1944. február), akkor bizonyosodott be a gyanúm. Az Állatfarmon történt események kísértetiesen hasonlítottak a sztálini Szovjetunió ideje alatt történt eseményekre. A szereplők is történelmi személyeket jelenítenek meg. A legfeltűnőbb mind közül Napóleon alakja volt.

Napóleon egy igazi diktátor volt. Félreállította Hógolyót az útjából és az Állatfarm minden lakójának beleültette a bogarat a fülébe, miszerint bármi rosszért, ami történt, Hógolyó volt a felelős. Az állatok pedig vakon követték őt és utálták Hógolyót. Senki nem mert Napóleon szavában kételkedni, vagy ha mégis, akkor a kilenc Napóleont védelmező kutya csúfondárosan rámorgott. Sztálin esetében a kilenc kutya a hadsereg volt.

Hógolyó Lev Trockijt személyesítette meg, akit Mexikóba száműztek és ott meggyilkoltak.

Süvi, Napóleon szóvivője, Vjacseszlov Mihajlovics Molotovhoz hasonlított. Általa bizonyosodott be, hogy a politikusok elég jól használják a nyelvet és bárkinek a fejét képesek teletömni bármivel.

Rajtuk kívül is bármelyik szereplőt be tudnánk azonosítani II. világháborús alakokkal. Akik még említésre méltóak lehetnek az Mr. Jones, aki II. Miklós cárt személyesítette meg, Benjámin, aki magát az írót, George Orwellt, Mr. Frederick a Kuporlak tulajdonosa a Harmadik Birodalmat és vezetőjét Adolf Hitlert illetve Mr. Pilkington, aki az Egyesült Államokat és Angliát jelképezte.

A mű rávilágít a diktatúra rendszerére, azokra a hazugságokra és gyilkosságokra, amik jellemezték.

Szerintem okos ötlet volt Orwelltől a Sztálin és a Szovjetunió ellenzését egy modern fabulába rejtenie. Ez jobban rávilágít az akkori embertelen bánásmódra és könnyebbé teszi az akkori történések súlyának megértését.

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkomp.blog.hu/api/trackback/id/tr484886029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása